Корабите по Темза

HMS President in Dazzle Camouflage

Защо ли има толкова кораби, закотвени в Темза?

Погледната от Тауър бридж, реката изглежда блокирана от военни кораби.

Каква е историята на корабите и защо точно те са избрани да бъдат показани във водите на Темза?

Започваме разказа си с HMS President, закотвен на Виктория Ембанкмънт (Victoria Embankment).

Това означава Her/His Majesty Ship или “кораб на Нейно/Негово Величество” – разбирай кораб на кралицата/краля. Всички британски военни кораби са кораби на Нейно/Негово Величество и затова пред имената им е изписано HMS.

Корабът е наречен HMS President през 1918 г. Той е участвал в Първата световна война, бил е “камуфлажен” военен кораб (Q-ship), създаден с цел потапяне на германски подводници.

На външен вид “камуфлажният” тип кораб изглежда като търговски кораб. За подводниците търговските кораби на вражеската страна не представлявали голяма опасност. Затова подводниците излизали на повърхността и ги обстрелвали с оръдия, вместо с торпеда. По този начин спестявали от торпеда, които били по-скъпи.

“Камуфлажните” кораби всъщност не били търговски. Щом подводницата се появявала на повърхността на морето и се приближавала за обстрел, от "търговските" кораби се разкривали оръдия, с които те стреляли срещу открилата се подводница.

Сега отново се вгледайте в графитите на HMS President. Вече трябва да разберете какво означават те.

Това не са тръби, както си мислихме първоначално, а оръдия. Оръдия, които потапят подводници. Сегашната украса на HMS President е от 2014 година. Тогава корабът е бил изрисуван в чест на 100-годишнината от началото на Първата световна война.

Друг военен кораб, получил честта да се отразява във водите на Темза, близо до Кметството, е HMS Belfast. Пуснат е на вода през 1938 г. Служил е през Втората световна война и е имал водеща роля при потапянето на вражеския германски кораб Scharnhorst. През 1960 г. e "пенсиониран", като през 1971 г. е превърнат в плаващ морски музей.

HMS Wellington е платноход, участвал във Втората световна война. Пуснат на вода през 1934 г., след войната бил преобразуван в HQS (Head Quarters Ship) и бил закотвен до Виктория Ембанкмънт (Victoria Embankment), където служи като представителна зала на гилдията на моряците (the Honourable Company of Master Mariners). По време на ежегодната процесия по встъпване в длъжност на поредния кмет на Лондонското сити, той се качва на HQS Wellington, за да изпие чаша шери.

Близо до катедралата Southwark е разположен галеонът The Golden Hind (Златната кошута). С него сър Франсис Дрейк е успял в края на 16 век да направи околосветско пътешествие. Това го превръща във вторият мореплавател след Фернандо Магелан, осъществил пълно околосветско пътешествие. Корабът не е оригинален, а е направен през 1973 г., по запазени записки за вида на корабите от времето на кралица Елизабет I.

Cutty Sark

През 1950 г. Cutty Sark е изложен в Гринуич.  Той е единственият запазен до днес клипър от времето на търговията с чай. Още с появата си през 1869 г. Cutty Sark вместо към Китай отплувал към Австралия. Оттам превозвал вълна до Лондон за рекордното време от 73 дни. Идеята за построяването на Cutty Sark била да бъде създаден tea clipper – много бърз кораб, който да пренася чай от Китай. Корабът трябвало да е бърз, за да се предпази чая от разваляне при транспортирането от Китай. Според преданията Cutty Sark като наименование идва от късата пола, носена от вещицата Нани в поемата на Робърт Бърнс – Tam O`Shanter. През май 2007 г. голяма част от него изгаря при инцидент, но е възстановен в цялата си красота.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.