Островите на Темза

Eel Pie Island
Темза има около 180 острова, много от които наречени eyot (или islet). До някои острови се достига по мостове, част от които са само за пешеходци. 30 от островите са населени. По време на първата ни разходка по Thames Path – маршрут по протежението на лондонската част на Темза – минахме покрай остров Thames Ditton, на който, около църквата St Nickolas Church от 11 век, е разположено “селце” от 47 къщи с градинки. Казват, че островите по Темза образуват нейния гръбнак. Те пазят и спомени за британската история. Например, на острова Oliver’s Eyot се е крил Oliver Cromwell по време на The English Civil War. Островът Eel Pie Island пък има ключова роля в развитието на британската музика. През 1956 г. тромпетистът Brian Rutland отворил джаз клуб в местния Eel Pie Island Hotel, популярен през 1920 - 1930 г. със залата си за бални танци. В залата на хотела започнали да представят и нови рок групи, а после и R&B банди. Там през 1963 г. импресариото Robert Stigwood “открива” The Rolling Stones и им помага да станат известни из цяла Англия. На този сцена свирят, също за първи път пред публика, The Who, David Bowie и Rod Stewart.

Разходки из Лондон   TWITTER | FACEBOOK | INSTAGRAM | БЮЛЕТИН | LINKEDIN | GOOGLE+| MEETUP Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.