Регатата Оксфорд - Кеймбридж

2371506501_370ec3ed99_b

Регата Оксфорд-Кейбридж (The University Boat Race) е състезание по гребане между отборите на Oxford University и Cambridge University, което се провежда в лондонската част на Темза от Putney до Mortlake в края на март или началото на април. Тази регата е събитие с национално значение във Великобритания и е гледана от милиони зрители всяка година.

Състезанието е започнало като облог между двама приятели - Charles Merivale, студент от Кеймбридж и Charles Wordsworth (племенник на поета романтик Уилям Уърдсуърт), студент в Оксфорд, през 1829 г.

В състезанието участват две лодки с осем гребци (rowers) и кормчия (cox), който подпомага правилната посока на движение.

Дистанцията от Putney до Mortlake е 6.779 км, като се гребе срещу течението на река Темза. Самото състезание отнема около 15-20 минути и около 600 загребвания.

Двата отбора се наричат Blue Boats, защото екипите им са в синьо - Кеймбридж в светлосини екипи, а Оксфорд — в тъмносини.

Досега мъжкият отбор на Кеймбридж има 84 победи, докато Оксфорд са с 80 и един равен резултат през 1877 г., когато лодките били толкова близо една до друга на финала, че не могли да определят победител. При жените отборът на Кеймбридж има 44 победи, а на Оксфорд - 30.

Най-малката разлика между двете лодки на финала била регистрирана през 2003 г., когато Оксфорд побеждават Кеймбридж само с един фут (30.48 см).

Статистиката посочва шест потъвания на лодките в историята на регатата. През 1921 г. потъват и двете лодки и състезанието било повторено.

Рекордът по най-много участия в надпреварата се държи от Boris Rankov, който е побеждавал шест пъти с отбора на Оксфорд между 1978 и 1983. Днес той е професор по Римска история в Royal Holloway, University of London и umpire (рефер) на регатата.

По традиция спечелилият отбор хвърля своя кормчия (cox) във водата като по този начин отпразнува своята победа. Максималното тегло на кормчиите е 55 кг. Най-лекият кормчия досега е тежал 32 кг. През 1981 г. в отбора на Оксфорд за кормчия e била избрана жена и под нейните указания той печели два пъти. През 1989 г. и двата отбора били водени от жени кормчии.

През 2012 г. състезанието беше спряно за около 30 минути, тъй като австралиецът Trenton Oldfield заплува към движещите се лодки в знак на протест срещу нарушаването на гражданските права и културата на елитаризъм (класово разделение) в британското общество. Той беше глобен и прекара 6 месеца в затвора за нарушаване на обществения ред.

На 11 април 2015 г. за първи път в историята на надпреварата женската регата се провежда в същия ден и на същото разстояние, както при мъжете. Дотогава женските отбори са се състезавали на 2000 метра, но организаторите се съгласили на равнопоставено отношение между жените и мъжете, и разстоянието вече е 6.8 км. и в двете състезания.

За това че Регатата Оксфорд-Кеймбридж да стане с национално значение спомага BBC, които излючват състезанието всяка година по телевизията от 1938 г. насам, а по радиото от 1927 г.

Днес и мъжката, и женската регата спечели отборът на Кеймбридж.

Ние създадохме този сайт, за да направим позната британската култура на българите, особено на българите във Великобритания. Направете и вие нещо - този път за популяризирането на българската култура сред лондончани. Ние организираме събитие за 24 май в Лондон, за което разказваме по-долу, и не нуждаем от дарения от вас.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.