Търсачи на съкровища в Темза

Наша приятелка ни разказа за свой приятел, който в свободното си време се разхожда по брега на Темза, търсейки съкровища. Така научихме какво значи mudlark.

По Темза до Лондон пътуват кораби още от римско време. През 18-ти и 19-ти век корабите носят стоки от цял свят. Заради трафика, в реката попадат различни предмети, които остават да лежат на дъното на Темза. При приливите и отливите някои от тези предмети излизат на брега.

Още в миналото се появяват mudlarks – хора, които търсят предмети в калта на реката. Първоначално това са бедни деца, които се надяват да открият нещо, което да продадат. (Помислете си за хората, които ровят в градските сметища).

 

 

(Рисунка от 19 век на деца, които търсят предмети в Темза)

Днес търсенето на “съкровища” по бреговете на Темза е хоби на много хора. Те са членове на асоциация (the Society of Thames Mudlarks) и могат да упражняват хобито си само след разрешение от Port of London Authority – институция, която отговаря за корабоплаването по Темза в района на Лондон. Разрешението за една година струва 80 паунда.

Намерените вещи са собственост на Port of London Authority или на Crown Estate - това са публични суверенни земи на монарха. (Сега обърнете внимание, че за разлика от България, където суверенът е народът – тоест върховната власт е на народа, в Обединеното кралство суверенът е монархът – върховната власт е на монарха. Монархът има своя лична собственост и публична суверенна собственост, която не е негова лична, но но не е и държавна и с нея правителството не може да се разпорежда).

Съгласно английския закон за съкровищата, всички открити в Темза вещи трябва да бъдат върнати от откривателите им. Ако са с научна и културна стойност, предметите остават в музеите. Ако не, откривателите им могат да ги задържат. За тях остава и славата.

В Музея на Лондон и в Британския музей има много експонати, които са намерени от mudlarks. Това са стари съдове, чинии, детски играчки... от Средновековието до 20-ти век. (Колекцията на Музея на Лондон включва 90 хиляди предмета, открити в Темза.)

Накрая, думата mudlark e съставна от думите mud (кал) и lark (шега). Още една дума, която показва, че англичаните гледат с подозрение всеки, който се взима прекалено насериозно. (Вие взимате ли се прекалено насериозно?)

Познавате ли хора, чието хоби е да търсят предмети по бреговете на реките в България?* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.