В черно такси в Лондон

Black Cab

Лондонските черни таксита са един от символите на британската столица. Ако не сте се возили, ви препоръчваме да го направите. А за всички, ето любопитни факти за лондонските таксита:

St Mary le Strand e лондонска църква, която е близо до Самърсет Хаус. Църквата е от 18 век. Преди да я построят, на мястото на църквата е имало хан – Maypole Inn. От него започва историята на лондонските черни таксита.

Годината е 1643 г. Морският капитан Бeйли се пенсионира и започва свой бизнес. Идеята му е да улесни предвижването на лондончани. Дотогава най-лесно те се предвижвали по реката с лодки. Това е бил бизнесът на лодкарите (watermen).

Капитан Бейли решава да превозва хората по суша. Затова се сдобива с четири карети – всяка, теглена от един кон. Стоянката им е била до Maypole Inn.

Каретите били наречени Hackney coaches. Името и дизайна на возилата били взаимствани от Франция. На френски "haquenee" означава кон за наемане. Hackney coaches били карети за наемане.

Лодкарите били против новия бизнес, тъй като им намалял оборота. Повлиян от тях, крал Чарлз I отказал да даде лиценз. Обаче Кромуел, който обезглавил крал Чарлз I през 1649 г., дал нужния лиценз.

Бизнесът веднага добил популярност. През 1662 г. били дадени 300 лиценза, като всеки “таксист” плащал годишна такса. Таксистите имали своя униформа и били наричани Jarvey.

По закон лондонските таксита трябвало да са достатъчно високи, за да може мъжете да се возят в тях, без да свалят цилиндърите си.

През 1823 г. се появили кабриолетите, които лондончани наричали накратко cab. До днес тази дума е синоним на такси. Кабриолетите били по-маневрени и заменили каретите.

Image from page 260 of "The roads and railroads, vehicles, and modes of travelling, of ancient and modern countries; with accounts of bridges, tunnels, and canals, in various parts of the world .." (1839)

Първите моторизирани таксита се появили през 1908 г.

Черните лондонски таксита (black cabs) са една от емблемите на британската столица. Но има много black cabs, които не са черни. Затова може да наричате тези таксита hackney, hackney carriage или hack.

Над 21 хиляди hackney carriages има в Лондон днес. Много от тях са собственост на шофьорите и са техен самостоятелен бизнес.

За да станете шофьор на hackney в Централен Лондон, трябва да издържите изпит. За целта е нужно да научите 320 маршрута, 25 хиляди улици и историята на 20 хиляди забележителности в радиус от 6 мили от Чаринг Крос, където е идеалният център на Лондон.

Ние искаме да разкажем за ежедневието на български шофьор на hackney в Лондон. Ако познавате такива, молим да ни свържете с тях.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.