Историята на червения Routemaster автобус

retro bus

Червеният автобус Routemaster се движи в Лондон от 50-те години на миналия век. Днес той е една от емблемите на Лондон, заедно с черните таксита (black cabs) и червените телефонни кабини (red telephone boxes).

През 1954 година Routemaster автобусите заменят тролейбусите, които по това време са в употреба в града от 30 години.

От пускането им в употреба до 2012 г., когато навлизат новото поколение автобуси, са произведени 2876 Routemaster автобуси. Оригиналните Routemaster автобуси все още могат да бъдат видени в Лондон по линията Tower Hill - Trafalgar Square, популярна сред туристите, както и на сватби и други събития.

Защо автобусите са червени? Първите градски автобуси на Лондон били в различен цвят в зависимост от линията, по която се движели. Всяка линия била поддържана от отделна компания. Червените автобуси били на компанията London General Omnibus Company, която през 30-те години станала част от съвременната градска автобусна компания на Лондон. Общата компания решила всички лондонски автобуси да бъдат червени, а разграничаването на линиите станало с номерация.

Днес освен червени Routemaster автобуси има и зелени, които обслужват периферията на Лондон. По време на сребърните и златни юбилеи на кралицата няколко автобуси са били боядисани в сребърни и златни цветове.

През 2012 г. са въведени 600-те нови Routemasters, които са хибрид-дизел. Лондонската община обеща до 2020 г. да въведе напълно електрически автобуси на два етажа.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.