Историята на червения Routemaster автобус

retro bus

Червеният автобус Routemaster се движи в Лондон от 50-те години на миналия век. Днес той е една от емблемите на Лондон, заедно с черните таксита (black cabs) и червените телефонни кабини (red telephone boxes).

През 1954 година Routemaster автобусите заменят тролейбусите, които по това време са в употреба в града от 30 години.

От пускането им в употреба до 2012 г., когато навлизат новото поколение автобуси, са произведени 2876 Routemaster автобуси. Оригиналните Routemaster автобуси все още могат да бъдат видени в Лондон по линията Tower Hill - Trafalgar Square, популярна сред туристите, както и на сватби и други събития.

Защо автобусите са червени? Първите градски автобуси на Лондон били в различен цвят в зависимост от линията, по която се движели. Всяка линия била поддържана от отделна компания. Червените автобуси били на компанията London General Omnibus Company, която през 30-те години станала част от съвременната градска автобусна компания на Лондон. Общата компания решила всички лондонски автобуси да бъдат червени, а разграничаването на линиите станало с номерация.

Днес освен червени Routemaster автобуси има и зелени, които обслужват периферията на Лондон. По време на сребърните и златни юбилеи на кралицата няколко автобуси са били боядисани в сребърни и златни цветове.

През 2012 г. са въведени 600-те нови Routemasters, които са хибрид-дизел. Лондонската община обеща до 2020 г. да въведе напълно електрически автобуси на два етажа.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.