Как се става музикант в лондонското метро?

276 улични музиканти (buskers) имат право да свирят на 25 станции на метрото. От 10 години свиренето в станциите на лондонското метро е разрешено, но за това е нужен лиценз. Местата са ограничени, а желаещите много. Затова има конкурс, който започва с интервю и продължава с прослушване. Журито включва представител на метрото, на музикалната индустрия и "известни лондончани". За да запазят лиценза си, музикантите трябва да свирят минимум определен брой часове годишно.

Конкурси за лизензи провеждат всеки две години. На последния участваха 4000 души. За разлика от метрата в други страни, свиренето във влаковете на лондонското метро е забрането. Забраната цели да не се досажда на пътниците.

Познавате ли български музиканти, които свирят в станции на лондонското метро?

Знаете ли, че художничката Паола Минекова е автор на поредица от картини с музиканти от лондонското метро? Вижте картините като натиснете линка.

Паола Минекова представихме на нашия сайт преди време: http://bulgariansinlondon.com/portfolio/london-prisastva-v-kartinite-mi/     Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.