Кaкво означава Къти Сарк (Cutty Sark)?

Cutty Sark
Според преданията Cutty Sark като наименование идва от късата пола, носена от вещицата Нани в поемата на Робърт Бърнс - Tam O`Shanter. Идеята за построяването на Cutty Sark била да бъде създаден tea clipper - много бърз кораб, който да пренася чай от Китай. Корабът трябвало да е бърз, за да се предпази чая от разваляне при транспортирането от Китай.

Още с появата си през 1869 г. Cutty Sark вместо към Китай отплувал към Австралия. Оттам превозвал вълна до Лондон за рекордното време от 73 дни.

Cutty Sark бил ползван десет години, а след "пенсионирането" му е изложен в Гринуич.

Cutty Sark е единственият запазен до днес клипър от времето на търговията с чай. През май 2007 г. голяма част от него изгаря при инцидент, но е възстановен в цялата си красота.

 

Снимка: Teo Totev Photography – http://t-e-o.net   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.