Кaкво означава Къти Сарк (Cutty Sark)?

Cutty Sark
Според преданията Cutty Sark като наименование идва от късата пола, носена от вещицата Нани в поемата на Робърт Бърнс - Tam O`Shanter. Идеята за построяването на Cutty Sark била да бъде създаден tea clipper - много бърз кораб, който да пренася чай от Китай. Корабът трябвало да е бърз, за да се предпази чая от разваляне при транспортирането от Китай.

Още с появата си през 1869 г. Cutty Sark вместо към Китай отплувал към Австралия. Оттам превозвал вълна до Лондон за рекордното време от 73 дни.

Cutty Sark бил ползван десет години, а след "пенсионирането" му е изложен в Гринуич.

Cutty Sark е единственият запазен до днес клипър от времето на търговията с чай. През май 2007 г. голяма част от него изгаря при инцидент, но е възстановен в цялата си красота.

 

Снимка: Teo Totev Photography – http://t-e-o.net* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.