Лондон Падингтън

Paddington Station – гара Падингтън – е първата гара в Лондон, до която стигат влаковете на лондонското метро. От 1863 г. до днес под гарата се движат влаковете на метрото, а на повърхността от нея тръгват влакове към различни точки на запад от Лондон, включително бързите влакове до летище Хитроу.

Гарата е построена през 1854 г. по проект на Исамбард Кингдъм Брунел (Isambard Kingdom Brunel), който е автор и на първия тунел под Темза. Въпреки че гарата е оцелена от бомби по време на Втората световна война, тя е възстановена по оригиналния план на Брунел. 

Статуя на Брунел на гара Падингтън.

Първоначално до Падингтън се е стигало само с влаковете на метролинията Метрополитън – първото метро в света, а днес също със Съркъл, Дистрикт и Хамърсмит и Сити.

Любопитно е, че гарата има 13 коловоза, но няма коловоз наименован 13. Коловозите са с номера от 1 до 12 и след това 14.

Гара Падингтън се споменава в книги на различни автори. Например, доктор Уотсън и Шерлок Холмс често взимат влакове от тази гара. 

Фасадата на гарата, която днес е част от хотел Хилтън, напомня за времето, когато Артър Конън Дойъл, авторът на книгите за Шерлок Холмс, е живял в Лондон.

Детският литературен герой, Мечето Падингтън, е кръстено на гарата. Според книгата на Майкъл Бонд, мечето, която е родом от Перу, се появява в Лондон за първи път на тази гара.

В края на 2018 г. до Падингтън ще стигне Crossrail, супер бърз влак, който ще пресича Лондон под земята. Новата гара на Crossrail под Падингтън е дълбока 23 метра и дълга 260 метра. 

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.