Лондон Падингтън

Paddington Station – гара Падингтън – е първата гара в Лондон, до която стигат влаковете на лондонското метро. От 1863 г. до днес под гарата се движат влаковете на метрото, а на повърхността от нея тръгват влакове към различни точки на запад от Лондон, включително бързите влакове до летище Хитроу.

Гарата е построена през 1854 г. по проект на Исамбард Кингдъм Брунел (Isambard Kingdom Brunel), който е автор и на първия тунел под Темза. Въпреки че гарата е оцелена от бомби по време на Втората световна война, тя е възстановена по оригиналния план на Брунел. 

Статуя на Брунел на гара Падингтън.

Първоначално до Падингтън се е стигало само с влаковете на метролинията Метрополитън – първото метро в света, а днес също със Съркъл, Дистрикт и Хамърсмит и Сити.

Любопитно е, че гарата има 13 коловоза, но няма коловоз наименован 13. Коловозите са с номера от 1 до 12 и след това 14.

Гара Падингтън се споменава в книги на различни автори. Например, доктор Уотсън и Шерлок Холмс често взимат влакове от тази гара. 

Фасадата на гарата, която днес е част от хотел Хилтън, напомня за времето, когато Артър Конън Дойъл, авторът на книгите за Шерлок Холмс, е живял в Лондон.

Детският литературен герой, Мечето Падингтън, е кръстено на гарата. Според книгата на Майкъл Бонд, мечето, която е родом от Перу, се появява в Лондон за първи път на тази гара.

В края на 2018 г. до Падингтън ще стигне Crossrail, супер бърз влак, който ще пресича Лондон под земята. Новата гара на Crossrail под Падингтън е дълбока 23 метра и дълга 260 метра. 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.