Първият светофар в света

До Парламента в Лондон има площад. На него са подредени статуи с известни личности от британската история, начело с Чърчил.

Този площад се нарича Parliament Square. До него се е случила историята, за която ще разкажем.

През 1866 г. движението на превозни средства, теглени от коне, в Лондон вече било огромно. В резултат на катастрофи, само тази година, загиват 1102 души.

Превозните средства спазват закона от 1773 г. за движение по пътищата, който ги задължава да се движат от лявата страна на пътя. Проблемите възникват на кръстовищата. Вследствие на объркване на кого е предимството?

През 1868 г. до Parliament Square поставят първия светофар. Негов създател е J.P. Knight. Господин Найт работи по това време в железниците. Затова неговото изобретение, указващо кой има предимство, прилича на семафор. Вместо лампите, познати днес, то има подвижна стрелка, която е управлявана от човек.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.