Първото улично осветление в света

Inns Of Court
На 28 януари 1807 г. е запалена първата лампа от уличното осветление на Лондон. По случай честването на рождения ден на крал Джордж III, на известната улица Pall Mall, немски инженер издигнал газови лампи, които самият крал запалил за радост на лондончани, събрали се да го приветстват.

IMG_4252
И до днес в Лондон светят 1500 газови лампи. Газовите лампи са запазени, благодарение на British Heritage Trust (национална организация за съхраняване на културното наследство на Великобритания), като част от историята на града.

Inns of Court (132)

Най-красивите лампи се намират на улица Kensington Palace Gardens, обявена за най-скъпата улица на света, където живеят не малко милионери и посланици, до Кенсингтсън палас. Газови лампи може да видите също и в Inns of Court и на улица Lord North Street до Houses of Parliament.

Inns of Court (103)

Всяка лампа се запалва от един от петте отговорни за това служители на електрическата компания British Gas. Вечер, облечени в сини униформи и нарамили стълби и пръчки, с които да достигат лампите, те ги пaлят. Половината от лампите са оборудвани с механични часовници, които се нуждаят от настройка на всеки две седмици. Останалите газови лампи работят с електрически таймери, на които се подменят батериите през половин година.

IMG_4250

Всичките 1500 газени лампи са запазени от викторианската епоха. Преди времето на Чарлз Дикенс жителите на града са вървели вечер в тъмнина, като единствено по-богатите са били придружавани от свои слуги с фенери. Другите можели да си наемат link boy (момче, което си изкарвало прехраната, носейки факли).

На 16 юли, неделя, сме на разходка в кварталите Fitzrovia и Bloomsbury и ще посетим Wellcome Collection. Заповядайте! Ето обявата.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.