Британските червени телефонни кабини са защитени от закона

Една от впечатляващите особености на британската култура е, че законите защитават не само стари сгради в страната, но и природни гледки. Например, ако една природна гледка е красива, тя може да бъде запазена така, че никаква човешка дейност не може да я промени – било постоянно като строителство или временно като еднодневен фестивал. Ако сте ходили в лондонския квартал Ричмънт, там е защитена гледката на Ричмънт Хил към и от реката - на снимката.

 

Друг подобен пример са червените телефони кабини на някои места. Около 10 хиляди кабини в цялата страна,  3 хиляди са защитени (listed), което значи, че не могат да бъдат премествани от улицата на която са, тъй като са част от традиционния пейзаж, който не само жителите на района, но и държавата е решила, че трябва да бъде запазен. С други думи защитените телефонни кабини ще останат вечно на улиците, на които са. 

Някои би си казал за какво пък могат да служат в наше време телефонните кабини.  

Ами, първо Бритиш Телеком е задължен по закон да поддържа улични телефони, тоест в поне половината от съществуващите телефонни кабини има телефони, от които може да се обадите в страната или по света. 

Освен това в Лондон може да видите туристи, които се снимат пред червените телефонни кабини, тъй като те са един от символите на страната (създадени за първи път през 1924 г. от архитектът Сър Джил Джилберт Скот, автор и на Ливърпулската катедрала и някогашните лондонски електроцентралите в Батерси и Банксайт – в последната днес е галерията Тейт Модърн). Това значи, че кабините са културна забележителност. Те са част от британския градски пейзаж.

Освен това, може да наемете в Лондон телефонна кабина, ако в нея няма телефон, и да я ползвате за бизнес. Около 300 паунда на месец е наемът на телефонна кабина в Лондон. В квартал Люишъм в телефонна кабина има библиотека (microlibrary). В друг лондонски квартал, Хампстет, от телефонна кабина продават кафе, а в квартал Холбърн в кабина е ремонтна работилница за развалени телефони. 

Сега след като научихте как британците пазят червените си телефонни кабини, си припомнете за жълтите телефонни кабини в България в миналото. Със сигурност сте ползвали такъв телефон, за да се обадите на някое гадже или у дома. Понякога хората чакаха на опашка, за да говорят от уличен телефон. Пишете ни за жълта телефонна кабина, за която си спомняте. Особено, ако искате да я видите отново на същото място.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.