Защо пътят към Бъкингамския дворец е червен?

От Трафалгар скуеър през Арката на адмиралтейството и домът на престолонаследника принц Чарлз минава път, който отвежда до резиденцията на кралица Елизабет II.

Булевардът възниква в началото на 20 век, когато се появява модата на церемониалните маршрути, предназначени да бъдат използвани при големи национални чествания.

Наречен е The Mall (произнася се "мoл"), защото през 16 и 17 век там се е намирало поле за игра на pall-mall – предшественикът на крокета. В края на 17 и началото на 18 век мястото било превърнато в алея за разходки, оградена с дървета.

Повърхността на The Mall е оцветена в червено, за да изглежда като голям червен килим, водещ до Бъкингамския дворец. Този цвят е получен чрез използване на синтетичен пигмент на железен оксид.

В Деня на победата (VE Day, 8 май 1945), рождения ден на монарха, кралски сватби и други важи събития, когато Бъкингамският дворец е в центъра на тържествата, тогава The Mall е украсен със знамето на Великобритания и е изпълнен с милиони хора.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.