Историята на сградата на Daily Express в Лондон

Fleet Street (3)

Всеки град има впечатляващи сгради. Ако сте с нас на Fleet Street в Лондон, бихме ви показали една черна сграда от стъкло.

Сатиричното списание The Punch наричал въпросната черна сграда Черната Лубянка („The Black Lubyanka“).

На улица Лубянка в Москва се намираше съветското КГБ. Шегата на The Punch е свързана с обитателя на черната сграда на Fleet Street – вестник Daily Express.

От началото на 30-те години до самия край на 80-те години на миналия век в стъклената сграда на Fleet Street се е намирала редакцията на  Daily Express. Който знае клюкарските и сензационни истории на излизащия в голям тираж и до днес вестник, може да разбере шегата на The Punch.

Черната стъклена сграда се откроява от съседните сгради на Fleet Street, по която допреди 30 години са били издателствата на повечето вестници във Великобритания. Всеки, който погледне стъклената сграда би казал, че тя е модерна. Обаче това е грешно.

Fleet Street (2)

Черната стъклена сграда е построена в началото на 30-те години на миналия век. Да, точно така! Тя е на повече от 80 години. Сега си помислете как са изглеждали сградите по онова време във вашия град. Както и сградите от по-ново време.

Сградата на Daily Express е една от националните архитектурни забележителности на Лондон и Великобритания. Тя е икона на британския модернизъм, а интериорът й е в стил арт-деко.

1396756218_afb6c922bb_o

 

2101956252_10b10f43ca_o

 

Lobby,_(former)_Daily_Express_Building_by_Ronald_Atkinson_2

Любопитно е, че архитектът на сградата Сър Оуен Уилямс, е бил инженер по образование и дизайнер на самолети. Сякаш неговата сграда от стъкло на Fleet Street всеки момент ще отлети в небето, нали?

IMG_6701

Снимки: Rictor Norton & David Allen under Creative Commons Licence.  * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.