Лондон има улица Тръмп

Подобно на другите средновековни градове Лондон (разбирай, днешното Лондонско сити) не е имал градоустройствен план. Въпреки това, без намеса на държавата или кметството, лондончани решили, че е практично отделните видове бизнеси да са на отделни улици. Така се появили съществуващите до днес Bread Street, където били пекарите, Poultry Street, където продавали пилета и Milk Street – където продавали електрически крушки – майтап – мляко!).

В близост до тези улици в Лондонското сити се намира улица Trump. След като американците се сдобиха с президент с това име, обърнах внимание на улицата с това име. Тя е малка и въпреки че бях минавал много пъти по нея не ми е правила впечатление с нещо.

Интересно откъде е дошло името на улица Trump? Първо, разбира се, направих снимка.

После открих, че някога на улица Trump е живял някой си William Trompeor или Уилям Тромпета, който правил . . . тромпети. На тази улица били магазин на Уилям и на колегите му производители на тромпети.

Има някаква шега обаче във факта, че Trump Street се пресича в Russian Row (Руската улица). Последната е малка и по блясък не може да се мери с булевард "Руски" в София, както наричаха в детството ми днешната "Цар Освободител".

Защо в Лондонското сити има Руска улица ще разкажа друг път.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.