Лондон има улица Тръмп

Подобно на другите средновековни градове Лондон (разбирай, днешното Лондонско сити) не е имал градоустройствен план. Въпреки това, без намеса на държавата или кметството, лондончани решили, че е практично отделните видове бизнеси да са на отделни улици. Така се появили съществуващите до днес Bread Street, където били пекарите, Poultry Street, където продавали пилета и Milk Street – където продавали електрически крушки – майтап – мляко!).

В близост до тези улици в Лондонското сити се намира улица Trump. След като американците се сдобиха с президент с това име, обърнах внимание на улицата с това име. Тя е малка и въпреки че бях минавал много пъти по нея не ми е правила впечатление с нещо.

Интересно откъде е дошло името на улица Trump? Първо, разбира се, направих снимка.

После открих, че някога на улица Trump е живял някой си William Trompeor или Уилям Тромпета, който правил . . . тромпети. На тази улица били магазин на Уилям и на колегите му производители на тромпети.

Има някаква шега обаче във факта, че Trump Street се пресича в Russian Row (Руската улица). Последната е малка и по блясък не може да се мери с булевард "Руски" в София, както наричаха в детството ми днешната "Цар Освободител".

Защо в Лондонското сити има Руска улица ще разкажа друг път.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.