Ориентири на улиците в Лондон

Един от атрибутите на лондонските улици са картите на района. Това са около 1700 високи указатели, поставени  на тротоарите от Компанията за обществен транспорт на Лондон (TfL).

 

Указателите са част от инициативата Legible London – разпознаваем Лондон, която цели да стимулира ходеното пеша. 

 

Таблата се състоят от пет елемента:

 

В първия се вижда името на района и мястото, където се намирате. Това е полезно, ако за първи път сте на това място и искате да научите къде  точно се намирате.

 

Вторият е карта на района и обектите на разстояние 15 минути пеша от мястото, на което се намирате. Информацията цели да ви помогне да изберете дали да вземете автобус или да вървите пеша. 

 

Третият елемент е също с карта, но с по-голям мащаб, на която се виждат много повече обекти на разстояние 5 минути пеша.

 

Втората и третата карти са много полезни и за туристите – особено когато са изморени. Винаги е стимулиращо да научиш, че има още само 5 минути, за да стигнеш до целта.

 

Четвъртата част е с имената на улиците в района. 

 

Петият елемент е отстрани на таблото. Той дава полезни телефони, както и номера на таблото в случай, че човек иска да попита по телефона компанията за обществен транспорт как да се предвижи от мястото, където се намира, до мястото, където иска да отиде.

 

Компанията за обществен транспорт на Лондон (TfL) се грижи и за вървенето пеша на лондончани. Транспортната стратегията взима предвид, че ходенето 20 минути на ден е добро за здравето.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.