Риджънт стрийт - гордостта на Принца-Регент

Regent Street
Regent Street е една от най-оживените улици в Лондон. Съперничи си само с Oxford Street, с която се пресичат на Oxford Circus.

Риджънт стрийт е открита през 1825 г. Планирана е и построена от архитекта Джон Наш.

Бъдещият крал Джордж ІV управлявал почти десет години от името на баща си крал Джордж ІІІ, който бил обявен за луд.

Така принцът регент останал в историята със стил в архитектурата и изкуствата, наречен на самия него - Regency Еra.

След смъртта на Джордж ІІІ принцът регент се възкачил на престола. По време на неговото управление се случили няколко знакови събития - избухнала Френската революция, Наполеон Бонапарт нападнал английската флота при нос Трафалгар, а Промишлената революция променила бизнес климата в Обединеното кралство.

На всичко това Джордж ІV отговорил с екстравагантен архитектурен размах. За кратко време били създадени или реновирани Regent`s Park, Trafalgar Square, Burlington Arcade, Covent Garden, Bath, Brighton Pavilion, Tunbridge Wells...

Regent Street (1)   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.