Риджънт стрийт - гордостта на Принца-Регент

Regent Street
Regent Street е една от най-оживените улици в Лондон. Съперничи си само с Oxford Street, с която се пресичат на Oxford Circus.

Риджънт стрийт е открита през 1825 г. Планирана е и построена от архитекта Джон Наш.

Бъдещият крал Джордж ІV управлявал почти десет години от името на баща си крал Джордж ІІІ, който бил обявен за луд.

Така принцът регент останал в историята със стил в архитектурата и изкуствата, наречен на самия него - Regency Еra.

След смъртта на Джордж ІІІ принцът регент се възкачил на престола. По време на неговото управление се случили няколко знакови събития - избухнала Френската революция, Наполеон Бонапарт нападнал английската флота при нос Трафалгар, а Промишлената революция променила бизнес климата в Обединеното кралство.

На всичко това Джордж ІV отговорил с екстравагантен архитектурен размах. За кратко време били създадени или реновирани Regent`s Park, Trafalgar Square, Burlington Arcade, Covent Garden, Bath, Brighton Pavilion, Tunbridge Wells...

Regent Street (1)* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.