Сините табелки в Лондон стават на 150 години

MAyfair (23)
Виждали ли сте сини паметни плочи по стените на сградите във Великобритания? Тези табелки се наричат blue plaques и обозначават мястото, където известна личност е живяла дълго време или във важен момент от кариерата си, създавайки забележително произведение. Както повечето неща във Великобритания, така и поставянето на плочите се подчинява на строги правила и дълги процедури. За да получи някой синя паметна плоча трябва да са минали поне 20 години от смъртта му. Смята се, че този период е достатъчно дълъг, за да се прецени ценността на наследството, което е оставил творецът или да се разкрият тайни от живота му, които могат да очернят името му и нуждата да бъде обществено почитан (например, да е откраднал произведението или да е извършил сериозно престъпление). През 2017 година сините паметни плочи ще имат юбилей, ще станат на 150 години. Първата плоча е била поставена на улица 24 Holles Street - недалеч от Oxford Circus - пред дома, в който е живял романтичният поет Лорд Байрон. Днес плочата вече я няма, както и сградата, разрушена е и на нейно място има магазин. Първата плоча е сложена по настояване на Society of Arts. Днес за сините паметни плочи отговаря English Heritage, като на година решават да поставят от 9 до 12 нови плочи. Общият им брой надвишава 906, като всяка плоча струва 965 паунда. Най-дълго оцелялата синя паметна плоча е на император Наполеон III, племенник на Наполеон Бонапарт, живял в изгнание в Лондон, близо до двореца St James. По време на нашата разходка в Мейфеър видяхме плочата с неговото име.
Napoleon III
Сините плочите са керамични и от 20 години се изработват от семейство керамици в Корнуол.
IMG_7028
Ръдиард Киплинг е известен със своите стихове и детски книжки. Малките почитатели на "Книга за джунглата" са милиони по света.
Chelsea (103)
Семейство Уайлд са живели в историческата част на Челси. Участниците в групата за Разходки из Лондон могат да ви покажат къде се намира паметната плоча, ако се интересувате.
MAyfair (58)
Тази синя, кръгла табелка показва къщата, от която полският композитор и пианист Фредерик Шопен, се е отправил към своя последен концерт. На следващата година Шопен умира от туберколоза на 39-годишна възраст.  


   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.