Френската улица на Източен Лондон

IMG_7577

В миналото търговията се извършвала в обградения със стени Лондон - днешното Лондонско сити. Към средата на 17 век крал Чарлс I дал разрешение за откриване на пазар извън стените на града. Пазарът бързо се разраснал, защото търговците не трябвало да плащат високите такси за влизане и търговия в града.

Спитълфийлдс Маркет (Spitalfields Market) се намирал насред земеделски земи и благодарение на пазара, там постепенно се оформили улици, заселници започнали да прииждат и да строят къщи. Така се образувал нов квартал.

По същото време Лондон дал убежище на хугеноти - френски протестанти, които били прогонени от католиците във Франция, след като последните се опитали да ги изтребят във Вартоломеевата нощ през 1572 г.

Хугенотите се заселили в района на Спиталфийлдс (Spitalfields), защото било евтино и защото можели да се препитават, продавайки своите стоки на пазара. Повечето от тях били тъкачи на коприна. Техните изделия бързо започнали да се търсят от придворните дами и скоро по-опитните майстори - тъкачи забогатели до толкова, че успели да построят големи и красиви къщи с много прозорци, и капаци, боядисани в различни цветове.

Необичайните френски къщи са запазени и до днес на Fournier Street.

IMG_7578

Успелите хугеноти напуснали Спиталфийлдс. На тяхно място дошли евреи, бягащи от погромите срещу тях в Русия. Евреите откупили църквата на хугенотите в квартала и я направили свой молитвен дом.

IMG_7580

През 19 век Spitalfields бил един от най-бедните квартали на Лондон. Дори приличал на гето, пренаселено с емигранти, в което през 1888 г. Джак Изкормвачът убил няколко жени.

0000

Днес в хугенотските къщи живеят известни хора, занимаващи се с изкуство, като дизайнери, художници и галеристи.

IMG_7584
Може да разгледате Fournier Street на път към неделния пазар на Brick Lane.
IMG_7586
     

Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.