Fleet Street - улицата на вестникарите и юристите

Fleet Street

Fleet Street свързва Westminster с the City. През 1500 г. тук започва работа първата печатарска машина. Нейният собственик, William Caxton, искал да е близо до St Paul's Cathedral и манастира Blackfriаrs, за да ги привлече за клиенти. Така Флийт стрийт започва да се нарича улицата на печатарите.

IMG_6873

През 18-ти век покрай печатарите се появяват вестникарите. Първият в света всекидневник, Daily Courant, започва да излиза на Fleet Street през 1702 г.

IMG_6699

През 19-ти и 20-ти век районът е центърът на "четвъртата власт" на Англия - редакциите на вестниците Evening News, Daily Mirror, News of the World, Daily Mail, Observer, Sun и Reuters са били на тази улица.

FleetStreet
  Въпреки че през 80-те години вестниците се преместват на Docklands, името Fleet Street продължава да е синоним на могъщата британска преса.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.