Fleet Street - улицата на вестникарите и юристите

Fleet Street

Fleet Street свързва Westminster с the City. През 1500 г. тук започва работа първата печатарска машина. Нейният собственик, William Caxton, искал да е близо до St Paul's Cathedral и манастира Blackfriаrs, за да ги привлече за клиенти. Така Флийт стрийт започва да се нарича улицата на печатарите.

IMG_6873

През 18-ти век покрай печатарите се появяват вестникарите. Първият в света всекидневник, Daily Courant, започва да излиза на Fleet Street през 1702 г.

IMG_6699

През 19-ти и 20-ти век районът е центърът на "четвъртата власт" на Англия - редакциите на вестниците Evening News, Daily Mirror, News of the World, Daily Mail, Observer, Sun и Reuters са били на тази улица.

FleetStreet
  Въпреки че през 80-те години вестниците се преместват на Docklands, името Fleet Street продължава да е синоним на могъщата британска преса.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Българи в Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.