Архиепископът на Кентънбъри: кой е той и защо прави новогодишно обръщение

В първия ден на всяка нова година Архиепископът на Кентърбъри прави обръщение по Би Би Си.

През 2020 обръщението направи сегашният Архиепископ на Кентънбъри Джъстин Уелби, чието основно послание беше хората да потърсят обединение с ближните си. 

Обръщението е повод да разкажем за ролята на Архиепископа на Кендърбъри в Англиканската църква и за Джъстин Уелби.

Християнството идва на Британските острови през 597 г, благодарение на свети Августин, изпратен от папата в Рим с апостолска мисия. Августин е първият архиепископ на Кентънбъри и оттогава този Архиепископ е най-главният религиозен лидер на Англиканската църква. 

До началото на 16 век Англиканската църква е част от Римокатолическата църква. По времето на крал Хенри VIII тази църква скъсва с Рим и става независима от нея. Тя е подчинена на монарха - днес кралица Елизабет II e главата на църквата – но монархът получава предложение за нов Архиепископ на Кентънбъри от министър-председателя. 

Освен Архиепископът на Кентънбъри, който отговаря за диоцезите в Южна Англия, англиканската църква има още един архиепископ – този на Йорк, който отговаря за северна Англия - и общо 42 диоцеза (начело с епископи (bishops) и архиепископи). 

Освен Англиканската църква, в Обединеното кралство има независими протестански Църква на Уелс и Църква на Шотландия, както и методисти, баптисти, петдесятници (Pentecostals), членове на Армията на спасението и силна католическа църква. 

Седалището на Архиепископа на Кентънбъри е дворецът Ламбет - на снимката-  в едноименния южен район на Лондон. Този архиепископ предвожда церемониите по коронясване на британски монарси. 

Сега за Джъстин Уелби, сегашният Архиепископ на Кентънбъри: 

Джъстин  Уелби е роден през 1956 г. Той е завършил колежа Итън и право и история в университета на Кеймбридж. Сериозно се отдава на религията по време на следването си в университета. 

Майка му е била секретарка на Чърчил. Баща му Гавин Уелби е син на германски имигрант евреин. Когато е на 3 години бащата напуска семейството и малко по-късно се сгодява за известната актриса Ванеса Редгрейв (обаче не сключва брак с нея). Той и майката на бъдещия Архиепископ на Кентънбъри страдат от алкохолизъм. След години Джеймс Уелби научава, че биологичен баща му е частният секретар на Чърчил, Сър Антони Браун.  

Джъстин Уелби е работил 11 години в нефтената индустрия на различни места по света преди да се отдаде изцяло на религията. Професионалният му опит е полезен както за ръководенето на църковните дела днес, така и в качеството му на член на Камарата на Лордовете и на парламентарната комисия за банкови стандарти.

Автор: Бойко Боев

Снимки: Бойко Боев и Barry Marsh  under Creative Common Licence

Ако харесвате текстовете на този сайт, бихте ли ги споделяли в социалните медии? Ние отделяме време за този сайт, но нямаме средства за реклама. Затова вашата помощ в усилията ни за опознаване на британската култура ще са полезни и оценени.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.