Британският парламент отвътре

 

Няколко особености на британския парламент, с които се отличава от парламентите по света.

Знаете ли, че разположението на местата в пленарната зала имат значение за дебатите в нея? В българския парламент всички депутати седят като в класна стая, насочили поглед към президиума, на който стоят най-важните в парламента – председателят и неговите заместници.

В британския парламент - и в двете му камари - местата на депутатите изглеждат като секторите на противниковите отбори на футболен стадион. От едната страна са депутатите на управляващата партия, от другата – на опозицията. Те се гледат през цялото време като съперници. Състезанието, в което участват са дебатите помежду им. Председателят (Speaker) на парламента е седнал отстрани и играе роля на рефер.

Ако наблюдавате дебатите в британския парламент при изслушването на правителството ще ви направи впечатление как депутатите стават на крака и сядат по време на дебатите, сякаш са ужилени. Те правят това, когато искат да получат думата от Председателя.

Председателят решава кой ще получи думата, давайки я последователно на депутати от опозицията и управляващите като се стреми думата да получат не само министри от правителството и кабинета в сянка („правителство на опозицията“), но и депутати без роля в управлението (Backbenchers).

Докато в българския и други парламенти депутатите гласуват от местата си, чрез електронни устройства, в които поставят своите карти, в британския парламент гласуват извън пленарната зала. Гласуването става на две места – тези, които гласуват за отиват в един коридор, а гласуващите против завиват в противоположния коридор. Така лесно може да се проследи кой как гласува, но се избягват и злоупотреби – един член на парламента да гласува с няколко депутатски карти.

 

Снимка: UK Parliament under Creative Commons Licence.



* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.