Изборите за Парламент

Westminster (9)

Английският парламент е свикан за първи път през 1265 г. от Симон дьо Монфор (Simon de Montfort), френски благородник, който след като наследил графската титла на Лестър се преселил в Англия и влязъл в конфликт с тогавашния крал Хенри III. Simon de Montfort оглавил благородниците срещу краля и свикал събрание на техните представители, с цел да ограничи властта на краля. Това събрание се смята за първия английски Парламент.

От 1295 г. до 1832 г. всеки град избирал двама представители в Парламента, а всеки район - двама рицари (the knights of the shire).

От 1341 г. Английският парламент е двукамарен. Разделянето на Камарите на Общините и на Лордовете станало по времето на крал Едуард III. Благородниците и духовниците станали членове на Камарата на Лордовете.   През 1432 г. крал Хенри VI приел закон, който дал право на глас на всеки мъж, който има земя, чиято стойност е по-голяма от 40 шилинга. Изискването за собственост на земя отпада през 1832 г., но имущественият ценз остава до 1918 г. Дори тогава той отпаднал само за мъжете. За жените останал до 1928 г.

Westminster (7)

През 1707 г. след обединяването на Шотландия и Англия и създаването на Великобритания (Great Britain) английският и шотландският парламент били закрити и на тяхно място бил създаден Парламента на Великобритания. През 1801 г. в резултат на обединението на Великобритания и Кралство Ирландия било създаденото Обединеното Кралство (United Kingdom of Great Britain and Ireland) и Парламентът на Обединеното Кралство включил и ирландски представители. До 1948 г. университетите имали свои представители в Парламента. Тези представители били избирани от завършилите съответния университет. Затова тези гласоподаватели гласували, както за районен представител по места, така и за университетски. Въпреки че печели Втората световна войната, Уинстън Чърчил губи изборите през 1945 г. Интересното е, че на тези избори той не е могъл да гласува. Причината е, че той пропуснал да се регистрира като гласоподавател в предвидения срок.

Westminster (6)

Благодарим на Тео, който направи заглавната снимка. Харесайте неговата фейсбук страница Teo Totev Photography. Сайтът на Тео е http://t-e-o.net. 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.