Какво значи Lady Mayoress?

Lord Mayor of London - John Stuttard - Nov 2006.jpg

Лондонското Сити има свой кмет, който се избира всяка година, и носи титлата The Right Honourable the Lord Mayor of the City of London, накратко казано Lord Mayor.

Кмет има и Лондон. Той се нарича The Mayor of London.

Лондонското Сити е имало 689 кмета досега, като настоящият кмет управлява от 12 ноември 2015 г.

За разлика от Ситито първият кмет на Лондон беше избран едва през 2000 г. Садиг Кан е третият по ред кмет и ръководи града едва от 9 май 2016 г.

Лондонското Сити е имало два пъти жени за кмет. Последната жена Lord Mayor е била Fiona Woolf, през 2013-2014 г.

Lady Mayoress се нарича съпругата на кмета на Ситито. Ако кметът не е женен, той може да посочи жена, която да носи тази титла.

Каляската, която се използва при церемонията по встъпване в длъжност на кмета на Ситито, се съхранява през останалата част от годината в Музея на Лондон, където може да бъде видяна.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.