Как се управлява Лондон?

Първият кмет на Лондон е избран едва през 2000 г. Досега градът е имал само три кмета – всичките мъже.

Но тази информация се отнася само за големия град Лондон (Greater London). Най-старата част на Лондон – Лондонското сити (City of London), което е създадено от римляните около 50 година от новата ера, избира първия си кмет през 1189 г. и досега е управлявано от над 700 кмета мъже и 2 жени.

Градът Лондон или Greater London е разделен на 32 района и Лондонското сити. 12 района образуват Inner London – това са по-централните части на Лондон. Останалите 20 района са Outer London или лондонски предградия.

Три от районите на Лондон са наречени кралски (royal). Такива са Greenwich (на български Гринуич, а на английски Гренич), Kensington and Chelsea и Kingston Upon Thames. Те са наречени така, защото в тях има или е имало кралски дворци.

Всеки район (на английски borough (произнася се като “бъра”) има свой кмет и съвет. Повечето кметове се назначават от общинските съветници (councillors), но някои (например, кмета на района Хакни) се избират от жителите.

Кметовете на лондонските общини са представители на три партии – лейбъристката, консервативната и либералната партия, като най-много кметове има лейбъристката партия.

Броят на жителите на лондонските райони варира между 150 хиляди и 350 хиляди души. Най-малко жители живеят в Лондонското сити – 7 хиляди души. На следващо място е районът на Кенсингтън и Челси – 156 хиляди. Най-много жители има в Кройдън – 373 хиляди души.

Всеки район си има съвет (borough council), в който участват няколко съветника и кмет. Отделно градът Лондон (Greater London) си има съвет (London Assembly) с 25 членове и кмет (в момента, кметът на Лондон се казва Садиг Кан).

На горната снимка се вижда как изглежда London City Hall, сградата, в която е Лондонският съвет, а на тази отдолу - как изглежда сградата на районен съвет - този в Бромли.

 

Районните съвети имат повече власт от Лондонския съвет. Те отговарят за образованието, разрешителните за строеж, социалните служби, библиотеките, местата за отдих, събирането на боклука и отпадъците и екологията. За някои дейности районите отговарят съвместно с лондонския съвет – жилищната политика, стратегическото планиране и пътищата. Лондонският съвет пък отговаря самостоятелно за противопожарната охрана и градския транспорт.

Прочетете повече за Кметството на Лондон* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.