Колко са британските министри?

Наскоро в Обединеното кралство беше назначен министър за психиатричното здраве. Новината беше споделена от българските медии, вероятно заради необичайната длъжност. Последвалите коментари показаха, че хората възприемат министрите във Великобритания като министрите в България.

Въпреки същото име, е налице заблуда, тъй като в България и Обединеното кралство министри се наричат хора, които не правят едни и същи неща. 

Объркването е добре дошло за нас, защото ще обясним разликите.

Ще започнем с любопитен факт.

 

Знаете ли, че в Обединеното кралство има 120 министри?

 

Министрите в Обединеното кралство се делят на два вида:

Министри от кабинета на министър председателя (cabinet ministers): Те са като нашите министри и са на брой 22. С министър председателя стават 23.

Отделно има министри извън кабинета, който са висши държавни служители, начело на важни отдели в министерствата. Наречени също министри, тези служители са 97. (Новата министърка на психиатричното здраве е една от тях.)

Министерствата във Великобритания са 25. Но едно министерство може да има няколко министри. Затова бройката на последните става нараства.

Най-главният министър в едно британско министерство се нарича secretary of state – държавен секретар. Например, държавен секретар на външните работи - Secretary of State Fore Foreign and Commonwealth Affairs.

Други разлики с България са:

  • Британските министри са също народни представители.
  • Членове на кабинета на британския министър председател – тия дето са 23 – са също държавните секретари за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, както и председателя на Камарата на лордовете. 

Сега имаме въпрос към вас:

Колко министерства има в България и колко са членовете на българския Министерски съвет?* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.