На гости на лондонски кмет  

Ian Payne се казва кметът на Bromley (Бромли). Искам да ми разкаже какво прави като кмет. Намираме се в неговия кабинет. Стаята е огромна за Лондон. Някой предприемчив наемодател, можеше да я прегради на три и настани в нея няколко семейства. Докато гледам сините стени с бели кантове, Иън ми разказва, че сградата на кметството, в която се намира кабинетът му, е от 18 век. Това е бившият дворец на епископа на Ричмънд.

Иън не е бил в България. Не познава и български организации в Лондон. Това обаче не го смути въобще, когато го помолих за интервю. Уговорихме веднага среща. Той е делови. Много по английски.

Кметът на Бромли има осанката на опитен мъж. Седнал на работното си бюро, той изглежда като шеф на фирма. Впечатлението ми се оказва правилно - Иън наистина е бил бизнес шеф. Той е ръководил няколко town centres – това са бизнес центровете на отделните квартали, които включват не само магазините (high street), но и обществените услуги (квартални музеи, библиотека, спортни зали).

Въпреки бизнес вида си, когато говори, Иън звучи като политик. Внимава какво казва и иска да остави добро впечатление, както за себе си, така и за района, който управлява.

“В Бромли живеят 328 700 души. От тях белите британци са 77%, белите и черни карибци са 1.3%, индийците са 2%, китайците са 0.9%.”, Иън чете статистика от справочник за лондонските общини с данни от последното преброяване. Оказва се, че белите небританци са 5.3% в Бромли. Няма данни колко от тях са българите.

“В сравнение с други лондонски общини, населението на Бромли не е много разнолико. Въпреки това, всеки съветник има предвид какво е населението в района, който го е избрал и защитава неговите интереси.”, казва Иън.

В Бромли кметът се избира от 60-те общински съветници. 51 от тях са от консервативната партия, 7 от лейбъристката пария, а двама са от UKIP. Иън е от консервативната партия.

Преди да стане кмет той е бил съветник. Казва, че вероятно такъв ще остане и след като му изтече едногодишният кметски мандат.

Кметовете на райони във Великобритания са на този пост за една или две години. Някои нямат заплата, а на други заплатата е много ниска, тъй като длъжността е почетна.

Кметът на Бромли получава 10 хиляди паунда за административни разходи и 12 хиляди заплата годишно. Общо 22 хиляди.

Иън смята, че заплатата му не е малка. Обаче уточнява, че не плаща ипотека и че жена му има висока заплата.

Длъжността на кметовете във Великобритания е представителна. Те най-напред представят кралицата в района. Затова над тях е лорд-лефтенънтът на областта. В случая, над Иън е лорд-лефтенънтът на големия град Лондон, който е представителят на кралицата в Лондон.

Лондонският кмет Садиг Кан няма власт над никой от 33 кмета на райони в Лондон и те не се отчитат пред него.

“Садиг Кан не ми се обажда по телефона”, казва кметът на Бромли. “Кан и аз отговаряме за различни неща.”

Отговорностите на Иън включват ръководене на Общинския съвет, който има общи събрания всеки два месеца, подкрепа и представяне на бизнеса в района, откриване на училища, служби и прояви в общината, участие в церемонии като тези за даване на британско гражданство.

Иън казва, че като съветник е бил по-малко зает. Само за първите шест месеца от кметския си мандат той е участвал в 426 обществени прояви. Въпреки заетостта, той казва, че му харесва да е кмет.

Преди да си тръгна Иън ми показва скиптъра си, тогата и герба. Всички тези символи на кметската власт са запазени от миналото. Докато ги гледам, си давам сметка колко много и колко малко се е променил Бромли от времето на първите кметове. Днес в моя квартал се чуват какви ли не езици, а кметството продължава да е в сградата от 18 век и с непроменени символи на властта.

Пожелавам успех на кмета на Бромли и проучвам как да се срещна с някой от четиримата депутати в района. Следващата среща искам да е с британски депутат. Очаквайте представянето му на нашия сайт.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.