Шествието на кмета на Лондонското сити

The Ninth of November 1888 by William Logsdail, Guildhall Gallery, London.JPG

Всяка есен Лондонското сити има нов кмет. Титлата на кмета на Ситито е The Right Honourable Lord Mayor of London или накратко, Lord Mayor.  

Кметът на Ситито е различен от този на големия град Лондон. Ситито има вече 690 кмета, за разлика град Лондон, който досега е имал само 3 кмета.   

Кметът на Ситито има представителна функция, за която НЕ получава възнаграждение, и е член на някоя от 110 лондонски професионални гилдии. Новият кмет, Чарлз Боумън (Charles Bowman), е от гилдията на счетоводителите. 

Встъпването в длъжност на кмета на Ситито се отбелязва с шествие (Lord Mayor’s Show). Първото подобно шествие е през 1535 г. Дори по време на Втората световна война и бомбардировките на Лондон, шествието се провежда.  

Шествието започва от къщата на кмета – Manor House и продължава до сградата на Royal Courts of Justice – Кралския съд, където City of London (Лондонското сити) свършва и започва City of Westminster (района на Уестминстър, който е също със статут на град). На това място кметът на Лондонското сити изказва лоялността си към краля или кралицата, чиято власт в миналото е започвала извън границите на Ситито, или от Уестминстър нататък.  

Шествието на кмета на Ситито включва представители на 110 гилдии и други организации.  

В миналото кметът е яздил кон, но след инцидент с пияна цветарка, която свалила от коня кмета през 1710 г., кметовете се предвижват с каляска. 

Каляската на кмета на Ситито (Lord Mayor’s State Coach) е произведена през 1757 г. и струва в днешни пари около 120 хиляди паунда. Тя се тегли от 6 коня, с 2 коня по-малко от кралската каляска.  

Тази година нашата група за разходки беше на шествието на кмета на Лондонското сити. Така ние станахме част от историята на Лондон.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.