Защо някои улици носят имена на храни?

Една от най-старите и запазени до днес улици в Лондонското сити е Cheapside (Чийпсайд). Името й произлиза от староанглийски и означава пазар. През Средновековието от пазарната Cheapsidе тръгвали няколко малки улички, чиито имена звучат като Хляб, Мляко, Риба...

Bread Street
Снимка: Mykal Shaw under creative commons

На Bread Street, съгласно заповед на крал Едуард I от 1302 г., се продавал само хляб. Тези, които продавали хляб в своите домове, трябвало незабавно да прекратят и да си купят място на пазара.

Milk Street

Milk Street била наречена така още през 12 век. Освен продавачите на мляко, на улицата се разполагали и самите крави.

На Poultry се продавали домашни птици, а на съседната Scalding Alley, ги пърлели. Продавачите на птици не останали дълго там, защото намерили по-просторно място за своите кокошки, патки и гъски.

Wine Office Court, близо до Fleet Street, било мястото, където се купували лицензите за продажба на вино. Пъбът Ye Olde Cheshire Cheese е съхранен в автентичния си вид от онези времена до днес.

Ye Olde

Honey Lane в началото на 13 век била наричана Huni Lane. Малък магазин за продажба на мед просъществувал на същото място чак до 1835 г.

Water Lane

От 9 век съществува Garlick Hill, наречен така заради току-що започналия внос и продажба на чесън в Лондон. От онези време е запазена и църквата с името St James Garlickhythe, която е била една от спирките на поклонниците, вървели по Пътя на Свети Яков (Camino). Пътят завършва в Сантяго де Компостела, Северна Испания.

Ако Stew Lane ви навява мисли за задушено ястие, което къкри в тенджерата, ще бъдете изненадани, през Средновековието думата "stew" се е използвала за публичен дом.

Pudding Lane
Снимка: nataliej under creative commons

Pudding Lane не е улицата на сладкарите. Така означавали вътрешните органи на животните. По улиците около Offal Pudding Lane продавали месо, наденици, преминали обработка на пара или варени. Месарите често колели животните направо на улицата, а отпадъците хвърляли в Темза. Улицата завинаги остава известна като мястото, от което започва Големият пожар през 1666 г., унищожил голяма част от Лондонското сити.

Mincing Lane

За улиците с имена Розмарин, Шафан, Артишок, Кориандър и Карамфил ще разкажем следващия път.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.