Пайовете в английската кухня

Кратка подготовка за британската седмица на пайовете (British Pie Week), посветена на едно от най-емблематичните за британската кухня ястия - ПАЯ.

По този повод, няма как да пропуснем възможността да ви разкажем за някои от най-популярните и интересни британски пайове. Преди известно време ви споделихме историята на може би най-известния от тях - Shephard's Pie и неговата вариация Cottage Pie

shepherd's_pie

Shepherd’s pie

Освен солени пайове като Shepherd's Pie, в английската кухня се среща и голямо разнообразие от сладки такива.

Banoffeepie

Banoffe Pie  Снимка: Glen MacLarty  under Creative Commons License.

Banoffe Pie е моят любим английски пай. Името му идва от комбинацията между две думи Banana и Toffe. Това е пай, с блат от тънко ронливо тесто, с пълнеж от свежи банани, карамел и много сметана. Banoffe Pie е създаден от Nigel Mackenzie и Ian Dowding - собственикът и готвачът на малък ресторант в East Sussex, наречен The Hungry Monk. За съжаление, след 44 години ресторантът затваря врати, но оставя след себе си няколко кулинарни книги и официалната рецепта за Banoffe Pie. Към днешна дата, той е реставриран и разделен на няколко части, които се дават под наем като ваканционни жилища.

pie

Bramley Apple Pie Снимка: Farrukh  under Creative Commons License.

Bramley Apple Pie, както се вижда от името му e ябълков пай. Приготвя се от сладко ронливо тесто с пълнеж от ябълки, които предварително са минали през термична обработка, подсладени и овкусени с различни подправки. Плодовите пайове винаги се приготвят с „втори блат“ отгоре. Този „втори блат“ много често представлява кръстосани ивици или различни декорации от тесто с които се постига много красив външен вид. Едно нещо обаче отличава този ябълков пай от останалите – ябълките Bramley. Първото дърво с Bramley ябълки пораства през 1809 година в Southwell, Nottinghamshire, England от ябълкови семки, които младо момиче на име Mary Ann Brailsford посява в своята градина. През 1846 година местния месар Matthew Bramley купува къщата и продължава с грижите за ябълковото дръвче. След няколко години, ябълките са забелязани от местен търговец, който получава разрешение от г-н Bramley да ги продава, но само при условие, че те носят името му - Bramley.

Първото ябълково дърво от сорта Bramley продължава да дава плодове и до ден днешен. Тези няколко пъпки, засети от това малко момиче в нейната градина преди повече от 200 години, се превръща в индустрия за над 37 милиона.

Оригиналната рецепта за Bramley Apple Pie може да видите тук, както и да проследите цялата история на ябълките Bramley.

Mince Pie

Mince Pie Снимка: Keith Riley-Whittingham  under Creative Commons License.

Mince Pie е малък на размер пай с британски корени, който е много популярен покрай коледните празници. Този пай се заражда във Великобритания през 13-ти век, когато кръстоносците, връщайки се от Близкия Изток донасят със себе си рецепти, комбиниращи месо, плодове и подправки. Точно това е нетипичното в този вид пайове – съдържат едновременно сушени плодове и месо. Обикновено се подправят с канела и индийско орехче, а в наши дни - към рецептата се добавя и алкохол – най-често бренди.

Stargazy Pie

Stargazy pie Снимка: checkmihlyrics  under Creative Commons License.

Stargazy pie e може би най-странния пай в английската кухня. Той представлява картофен пай с яйца и сардини, като сардините се оставят цели и се поставят във вертикално положение – с главите или опашките, сочещи нагоре така, че все едно гледат към небето (gazing skyward от там идва и Stargazy pie). Този пай се сервира традиционно в Mousehole, Cornwall по повод честването на Tom Bawcock's Eve, когато се почита паметта на знаменития за това село местен рибар Tom Bawcock и неговите героичните подвизи с който се е опитвал да се бори с глада в селото през 16 век, като е излизал на риболов във времена на ужасяващи бури.

В днешно време Stargazy Pie се среща в много различни класации, които най-често са под наслов „Най-отвратителните храни с които хората се хранят“, като разбира се те са публикувани най-често в американски издания.

Рубриката Английската кухня се води от Деница Петрова.

me
Казвам се Деница и по едно щастливо стечение на обстоятелствата живея в малко, красиво градче в област Surrey, England. Обичам да работя, да уча, да снимам… много обичам да готвя, а най-много обичам да обичам (и да ям)! 

Работя като програмист, а в по-голямата част от свободното си време се отдавам на една по-артистична своя страна – водя своя кулинарен блог – Raspberry Syrup. Моят блог е мястото, на което работата ми и хобито ми си подават ръка и ми помагат да изразя себе си, чрез нещата, които най-много обичам да правя! 

Идеята за Raspberry Syrup се роди сякаш за миг и се превърна в пътешествие, продължаващо вече повече от година. Нали знаете как повечето домакини си имат своя стара, измачкана тетрадка, пълна с рецепти и хвърчащи листчета, събирани с години? Точно това е за мен моят блог – моята тетрадка с рецепти, но разликата е, че мога да я споделя с всички останали. Моят отдушник, мястото на което мога да изразя себе си, както аз намеря за добре. В Raspberry Syrup, представям храната така както я усещам аз и така както я приготвям за своето семейство. Следвайте блога ми Raspberry Syrup.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.