Пробвали ли сте Мармайт?

Всички колеги бяха вперили очи в мен. Cтаята, която допреди малко беше шумна, неочаквано притихна. Шефът ми каза:

“Или ще го харесаш, или не!” и ми подаде един крекер (солена бисквита), намазана тънко с тъмно гъсто вещество, което ми приличаше на течен шоколод.

Това си спомням за първото си съприкосновение с Marmite (произнася се маамайт), популярна в Обединеното кралство паста, която много британци мажат на тостовете или крекери на закуска.

Вкусът на мармайт – вторичен продукт от бирена мая - е плътен, силен и солен. За повечето небританци, той е уникален, както е уникален вкусът на бозата за небалканците.

Обясняват богатия вкус на мармайт с умами; според източните учения (аюрведа), умами e един от петте основни вкуса и е смесица между лютиво и стипчиво. За да си представите вкуса умами, помислете за соев сос – той също е богат на умами.

От 1907 г. британците правят мармайт от маята, която остава след производството на бира.

В този период науката открива значението на витамините; установяват, че мармайт е богат на витамин B. Заради липсата на този витамин много хора в миналото (а и днес) боледуват от бери-бери – заболяване, поради липса на витамин В.

Заради витамините си, мармайт става много популярен, особено по време на продоволствени кризи, като тези през Първата и Втората световна войни. В дневния порцион на британските войници, участвали в тези войни, е бил включван мармайт.

Днес освен като паста, която се маже върху хляб, тост или крекери, мармайт се слага в бульони, а в британските Старбъкс може да си купите сандвич със сирене и мармайт.

“Интересен вкус и преживяване”, казах на колегите си след като опитах за първи  път мармайт. Не ми беше по вкуса - представям си, че ако имаше сладко от въглища, то щеше да има подобен вкус, но вместо да говоря за това, казах: “Ще напиша на сайта за българите в Лондон за мармайт и ще взема едно бурканче на някоя разходка да пробват и други като мен.”

Шефът ми ме слушаше ухилен. После ми обясни, че много британци не обичат мармайт. Затова английският израз “marmitе effect” (ефекта на мармайт) означава нещо, което поляризира хората или провокира разнородни реакции.

Ако искате да научите този израз, ето ви един подходящ пример: “Брекзит има мармайт ефект.”

 

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.