Сандвичите с краставица

Снимка: Bit Boy from Los Angeles, California, USA under Creative Commons

 

Повечето чужденци пробват във Великобритания за първи път сандвичи с краставица. Те са традиционни за британците.

 

Две парчета тънко нарязан хляб, чиито краища са отрязани, намазани леко с масло, а между тях - поставени още по-тънко нарязани резани краставица. Традиционалистите държат хлябът да е нарязан на триъгълник и в сандвича да има няколко капки лимонов сок.

 

Ако сте на английски следобеден чай (afternoon tea) и няма сандвичи с краставица, значи преживяването не е съвсем по английски. Сандвичите с краставица са също част от крикетните мачове и пикниците.

 

Тези сандвичите стават популярни през 19 век, благодарение на британците, живеещи в топлите краища на Британската империя като Индия, които открили, че сандвичите с краставица са чудесни в горещо време.

 

Век по-късно Американската химическа асоциация, потвърждава, чрез изследване, това наблюдение – сандвичите с краставица най-добре регулират телесната температура и помагат срещу обезводняване в горещо време. Ако се приемат с чай, действието дори се засилва.

 

Популярността на сандвичите с краставица във Великобритания се дължи на факта, че още от началото на 20 век – така наречената Едуардианска епоха, по името на крал Едуард, който е на престола по това време – британците отглеждат краставици през цялата година – някога, благодарение на градинарите мигранти от Сицилия, а днес - на източноевропейските мигранти.

Говорейки за пикник, ако ви се ходи на пикник, заповядайте на нашия пикник в понеделник, 22 април. Информация за него има ТУК

или http://bit.do/ePPhv

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.