Фиш енд чипс в петък

Фиш енд чипс – панирана риба с пържени картофки – е популярна в Обединеното кралство храна.

Комбинацията от фиш енд чипс се появява около 1860 г. Преди това панираната риба и пържените картофи са били продавани отделно. Чарлз Дикенс, който твори в този период, пише за фиш енд чипс в книгата си "A Tale Of Two Cities" (“Приказка за два града”), посветена на Лондон.

В миналото повече хора са консумирали фиш енд чипс, отколкото днес, тъй като сега съществуват много алтернативни храни за бърза консумация и ниска цена, особено в големите градове.

Fish and Chips at Master's Superfish

За популярността на фиш енд чипс говори фактът, че по време на Първата и Втората световни войни не е имало ограничения в произвоството и продажбата на фиш енд чипс. Казват, че Чърчил се страхувал от протести, ако фиш енд чипс бъдат давани срещу купони, както други храни по време на войната.

За да бъде евтина храна, в миналото са продавали фиш енд чипс завит във вестник. Тъй като са установили, че това е опасно за здравето, днес обикновено рибата и картофките са завити в хартия.

На различни места в Обединеното кралство фиш енд чипс се продава с различни гарнитури, като граховото пюре или кетчуп.

41% от британците предпочитат оцет върху фиш енд чипс, а 31% грахово пюре.

Много британци си купуват фиш енд чипс в петък. Петък като “рибен ден” става популярен благодарение на католиците, които в този ден не ядели месо в миналото.

Заради чужденците туристи фиш енд чипс се продава на всички туристическите места на високи цени и с ниско качество. Ние ви препоръчваме да потърсите специализирани магазини за фиш енд чипс. Те не изглеждат като ресторанти, затова не се фокусирайте върху обстановката, а върху яденето.

Tastiest fish and chips in town

Националният ден на британците за фиш енд чипс -  Fish & Chips Day, е 2 юни.

Днес мазнината на магазините за фиш енд чипс се изкупува, тъй като от нея правят биодизел горива.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.