Christmas Pudding - коледният сладкиш на англичаните

Традиционният коледен вкус на Англия е на Christmas Pudding (коледен пудинг). Неговите съставки са 13, представляващи Исус и 12-те апостоли. На дъното на пудинга се слага монета - в миналото от шест пенса, която е била сребърна. Всеки член от семейството трябва да завърти пудинга на коледната трапеза и да си пожелае тайно нещо. На когото се падне монетата, ще има късмет през годината.

Коледният пудинг датира от древни времета. Първоначално го правили от житно или царевично брашно, сварено в мляко (Christmas porrage или Flumenty). Днес той е кафяв на цвят и се прави от сушени плодове (сливи или стафиди), ядки и череши. Пудингът е декориран с червени топчета от плода на вечнозеления храст джел (holly) и поливан с бренди. Когато го носят към масата, пудингът може да бъде подпалван за допълнителни емоции по време на семейните тържества. Пудингът се сервира с крем (custard) или сос от бренди.

Днес британците рядко си правят пудинг. Той се продава в супермаркетите. Като правилото е, че колкото по-скъп е пудингът, толкова по-хубав е той.

pudding

В Лондон пудингът е известен и благодарение на състезанието по тичане с пудинг - Great Christmas Pudding Race - което се провежда от 35 години в началото на декември в Ковънт Гардън.

Целта е не само да си бърз в тичането и преминаването на препятствията, но и да не изпуснеш чинията с пудинг. Надпреварата е за смях на лондончани и за събиране на пари за благотворителната организация Cancer Research UK.

The 26th Great Christmas Pudding Race* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.