Hot Cross Buns се свързват с Разпети петък във Великобритания

Tear and Share Hot Cross Buns

 

Великобритания, както и всяка друга страна, има своите традиции и обичаи, свързани с честването на Великден. Един от най-разпознаваемите символи на английския Великден са Hot Cross Buns.

Това са малки питки, декорирани с кръст, които традиционно се приготвят и сервират на Good Friday (Разпети петък). Кръстът върху тях символизира разпъването на Исус Христос.

Сведенията говорят, че Hot Cross Buns са станали популярни в Англия по времето на Тюдорите. Първоначално името им е било просто Cross Buns, но тъй като са се предлагали горещи, с времето към името добавили Hot (горещ).

Има много митове и поверия свързани с тези питки. Едно от тях е, че Hot Cross Buns, изпечени на Good Friday, устояват във времето и никога не се развалят и не „хващат“ мухъл (препратка към Христовото тяло, което се е запазило напълно в периода от разпъването на кръста до Възкресението). В някои източници пише, че в древността, старите Hot Cross Buns (с мухъл върху тях) са били предлагани на болните като лекарство.

Hot Cross Buns са се пазели за късмет от предната година до следващата, подобно на начина, по който пазим първото боядисано червено яйце.

Друго подобно поверие гласи, че ако Hot Cross Buns се съхраняват в кухнята през цялата година, те ще предпазят дома от пожари и зли духове, а също така всеки хляб или друго печиво, приготвено през годината ще бъде много вкусно.

Hot Cross Buns with Jam

През 1592 г. кралица Елизабет I забранява приготвянето и продажбата на Hot Cross Buns по друго време от годината освен Великден, Коледа и на погребения. Според нея, те са били толкова специални и свещени, че не било допустимо да се консумират през останалите дни от годината. Въпреки това, имало е семейства, които продължили да ги приготвят тайно в домовете си. Всеки който е бил „хванат“ да приготвя Hot Cross Buns е трябвало да даде всички хлебчета на бедните.

Hot Cross Buns се ядат топли на първия ден от приготвянето им и препечени на следващите. Обичайно се сервират с масло и различни сладка и конфитюри. Традиционни съставки на Hot Cross Buns са стафидите и силните подправки като канела и индийско орехче. В съвремието рецептите за тези малки хлебчета са се обогатили и могат да бъдат открити във всички супермаркети в най-различни разновидности, почти през цялата година.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.