Pontefract Cakes - най-старите бонбони в Англия

 

В събота нашата българска група имаше разходка из старите пъбове на Лондонското сити и Холбърн. Когато преминавахме покрай магазина за бонбони Hardys, недалеч от катедралата Свети Павел, казах на хората да ме почакат за секунда и влязох в магазина. Върнах се с пакетче с черни бонбони - исках всички да пробват най-старите бонбони в Англия – Pontefract Cakes.

 

За съжаление, на вас не мога да дам бонбони, но мога да разкажа историята на Pontefract Cake.

 

И така, историята на най-старите бонбони в Англия започва през 11 век. Тогава в Европа има рицари, а българските земи са под византийска власт.

 

Английски рицари донасят от Средиземноморието растение и го засаждат в замъка на Понтефракт, град в западен Йоркшир.

 

Интересът към растението вероятно се дължал на историите за лечебните му свойства. През епохата на Просвещението, когато започва да се развива науката, такава каквато я познаваме днес, лекарите започват да изучават какво ли не, включително лечебните свойства на въпросното растение.

 

Става дума за лакрица. Заради интереса към въпросното растение в замъка на Понтефракт, жителите на Йоркшир започнали да го садят масово.

 

Освен лечебните му свойства, англичаните открили, че то е много сладко. И понеже захарната тръстика била вносна, използвали лакрицата за бонбони.

 

През 19-ти век 10 фабрики в Йоркшир, един от най-развитите райони по онова време в Англия, произвеждали бонбони от лакрица. Те станали известни като Pontefract Cakes – буквално, “питки от Понтефракт”, в чест на замъка, с който свързвали растението, от което били произвеждани.

Pontefract Cakes приличат на стари монети, тъй като върху тях се вижда замък и е изписано името им.

 

Това е историята. Сега аз да попитам нещо: докато четох за лакрицата, научих, че в България растението е известно като "Женско Биле". Споделете, ако знаете, защо се казва така.

 

Пробвайте Pontefract Cake, а ако живеете в Лондон, заповядайте на някоя от нашите разходки.

 

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.