Български дар за Лондон

Като пристигнете на Пикадили Съркъс, вие сте в сърцето на Уест Енд, в City of Westminster. Ще ви направи впечатление движението на хора, коли и светлини. Заради тълпите от хора, се твърди, че за автентичните лондончани е нормално на това място случайно да срещнат познати. 

Огледайте за голямата аптека Boots. Застанете с лице срещу нея. От лявата ви страна улицата се казва Sherwood, подобно на името на гората, в която е живял Робин Худ. Тръгнете по тази улица. 

Отдясно ще видите Piccadilly Theatre, където през 1928 г. лондончани за първи път гледат филм със звук, в който актьорите говорят. Вървете още 3 минути напред и ще се озовете на площад. 

Това е Golden Square (Златния площад) в квартал Сохо. Планът на площада е правен през 17 век от Кристофър Рен - архитектът на катедралата Свети Павел. Днес тук са офисите на световноизвестните компании Sony Pictures Entertainment - за филми и M&C Saatchi - рекламна. В центъра на Golden Square има паметник на крал Джордж II - последният британски монарх чужденец (роден в Хановер). 

Около паметника на Джордж II има рози. Всички те са млади и нежни. Приличат на балерини преди танц. Сред тях блести нова сребърна табела, на която пише: “Тези рози са дар на Лондон от българските лондончани.”

Розите са от сорта дамасцена, познат в Розовата долина в България. Това са нашите български рози. Наричаме ги така, защото през април 2018 г. членове на нашата българска група в Лондон посадиха розите. През ноември 2018 г. подрязахме розите и поставихме табелката с посвещението. 

Искаме лондончани да знаят, че това е нашият дар за тях. Искаме също българите да знаят, че в центъра на Лондон има място, което е свързано с България.

Вече знаете къде в центъра на Лондон има “българско” място. Знаете и неговата истоия. Заповядайте да го видите. Поканете и своите приятели да го видят.

Постепенно българите в Лондон стават видими за другите лондончани. Заедно с тях и България. 

Малки жестове на приятелство и добросъседство. С мирис на рози. В сърцето на Лондон.

Ако искате да научите повече за нашата група, прочетете Пътуване към Златния площад* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.