Кои са най-често срещаните птици в Лондон?

Домашното врабче, скорецът, синият синигер и гривякът са най-разпространените птици в Обединеното кралство, а в Лондон са скорецът, домашното врабче и гривякът.

Всяко година Кралското общество за защита на птиците (Royal Society for the Protection of Birds) провежда преброяване на птиците в Обединеното кралство. Преброяването е в последната седмица на януари и в него участват повече от половин милион души.

Според резултатите от тазгодишното предборяване, домашните врабци (House Sparrows) са най-разпространената птица в страната.

Домашният врабец се среща във всички континенти, без Антарктика и обитава населените с хора места. В дивата природа домашното врабче е изместено от полското врабче.

Скорецът (Starling) изглежда черен и точици отдалеч, но отблизо се вижда синкавата му украса.

Скорците могат да се видят в ята в небето.

Скорци от Европа прекарват зимата на британските острови. Те посещават градините, защото с удоволствие се възползват от хранилките (bird feeders), които много британци имат.

Синият синигер (Blue Tit) е по-малък от домашното врабче. Има синя шапчица, бели бузи и жълт корем.

За разлика от Обединеното кралство, където е популярна птица и живее в домашните градини, в България синият синигер се е превърнал в рядка птица, защитена от закона.

Гривякът (Wood Pigeon) e огромен гълъб.

За разлика от Великобритания, където гривякът може да бъде видян в градските градини и паркове, в България е прелетен и се завръща рано напролет и опитава в широколистните гори. За гривяка сме писали ТУК.

В Обединеното кралство има много любители на птиците. Кралското общество за защита на птиците, основано през 1889 г., има над 1300 служители, 18 хиляди доброволци и милион членове, 200 хиляди от които са деца. Британците пътуват из страната да гледат птици (birdwatching или birding), както и по света, включително в България.

Автор: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.