Български дар за Лондон

Като пристигнете на Пикадили Съркъс, вие сте в сърцето на Уест Енд, в City of Westminster. Ще ви направи впечатление движението на хора, коли и светлини. Заради тълпите от хора, се твърди, че за автентичните лондончани е нормално на това място случайно да срещнат познати. 

Огледайте за голямата аптека Boots. Застанете с лице срещу нея. От лявата ви страна улицата се казва Sherwood, подобно на името на гората, в която е живял Робин Худ. Тръгнете по тази улица. 

Отдясно ще видите Piccadilly Theatre, където през 1928 г. лондончани за първи път гледат филм със звук, в който актьорите говорят. Вървете още 3 минути напред и ще се озовете на площад. 

Това е Golden Square (Златния площад) в квартал Сохо. Планът на площада е правен през 17 век от Кристофър Рен - архитектът на катедралата Свети Павел. Днес тук са офисите на световноизвестните компании Sony Pictures Entertainment - за филми и M&C Saatchi - рекламна. В центъра на Golden Square има паметник на крал Джордж II - последният британски монарх чужденец (роден в Хановер). 

Около паметника на Джордж II има рози. Всички те са млади и нежни. Приличат на балерини преди танц. Сред тях блести нова сребърна табела, на която пише: “Тези рози са дар на Лондон от българските лондончани.”

Розите са от сорта дамасцена, познат в Розовата долина в България. Това са нашите български рози. Наричаме ги така, защото през април 2018 г. членове на нашата българска група в Лондон посадиха розите. През ноември 2018 г. подрязахме розите и поставихме табелката с посвещението. 

Искаме лондончани да знаят, че това е нашият дар за тях. Искаме също българите да знаят, че в центъра на Лондон има място, което е свързано с България.

Вече знаете къде в центъра на Лондон има “българско” място. Знаете и неговата истоия. Заповядайте да го видите. Поканете и своите приятели да го видят.

Постепенно българите в Лондон стават видими за другите лондончани. Заедно с тях и България. 

Малки жестове на приятелство и добросъседство. С мирис на рози. В сърцето на Лондон.

Ако искате да научите повече за нашата група, прочетете Пътуване към Златния площад   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.