Как живеят румънците в Обединеното кралство

На нашия сайт имаме рубрика за Миграция, в която разказваме какво е да си мигрант. Ние също проведохме първото изследване направено от българи за българи в Лондон, което представихме пред Лондонското кметство - може да намерите изследването тук.

Правим всичко това, защото темата ни вълнува. Тя ще ни вълнува и в бъдеще, защото ние, авторите на този сайт, сме решили да живеем в Обединеното кралство.

С какво ни вълнува темата за миграцията?

Има много емоции и неизвестни неща в живота на мигрантите и е интересно да се види кой как се справя със съдбата си на мигрант:  Оскар Хандлин, най-известният историк на имиграцията в Америка, казва: “Историята на миграцията е история на отчуждение и нейните последици.” Отчуждението и загубата са основните чувства, които изпитват имигрантите след пристигането им в новата страна. Една е основните характеристики на мигрантите е чувството им за несигурност, която се дължи от непознаването на новата страна и култура.

Мигранството обединява: Това което знаем от научните изследвания е че мигрантите минават през едни и същи етапи на установяване в новата среда и чувства, независимо от коя държава идват и каква е родната им култура. Това е възможност за сме близки и солидарни с други мигранти като нас, без значение от техния произход и опит.

Българите в Обединеното кралство продължават да са неизвестни: За съжаление, за разлика от други групи във Великобритания, българските мигранти са все още малко изследвани. Поради това е трудно за много от нас да научим обективно как живеят нашите сънародници и как се справяме ние спрямо тях.

След години информацията, която събираме днес за нашия живот на имигранти, ще стане много ценна: Българите живеят в Обединеното кралство от времето на Османската империя, но за първи път толкова много българи живеят в тази страна. Колкото по-стара става нашата диаспора, толкова историята й ще е от значение за членовете й. Представете си хора, които гледат снимки и видеа и си спомнят за младостта си. Така и ние ще си спомняме за идването си в Англия и първите години в тази страна. Тези спомени ще са от значение за нас най-вече и по-малко за децата, както и роднините в България.

В този текст споделяме заключенията на изследване на живота на румънците във Великобритания  - The Acculturation Process of Romanian Immigrants in the UK на изследователи от Sheffield Hallam University. За изследването може да прочетете тук.

Преди да представим заключенията за живота на румънците в Обединеното кралство, нека научим едно важно разграничение – какви са разликите между интегрирани, асимилирани, изолирани или сегрегирани мигранти? Разгледайте таблицата, защото така ще може да разберете какво имат предвид авторите под интегрирани, асимилирани, сегрегирани и изолирани румънски имигранти:

 

Важно ли е за вас да поддържате културната си идентичност и характеристики?

          ДА            НЕ

 

Важно ли е за вас да поддържате връзки с други групи?

ДА  интеграция асимилация
НЕ сегрегация изолация

 

Заключенията от изследването за румънските имигранти в Обединеното кралство - което е количествено и качествено  - са:

  1. Румънките в Обединеното кралство се асимилират и интегрират по-добре от румънските мъже, които са по-сегрегирани и маргинализирани.
  2. Колкото повече живеят в Обединеното кралство, толкова повече румънците се интегрират.
  3. По-голямата част от интегрираните румънци получават новини за света на английски и не следят румънски медии. Румънските медии са предпочитани от сегрегираните румънци в Обединеното кралство.
  4. Асоциират се предимно румънци с висше образование и високо ниво на английски.  Тази група планира да живее в Обединеното кралство.
  5. Румънците със средно образование и недобър английски не са сигурни дали искат да останат в Обединеното кралство или да се върнат, както и кога. Тези румънци са най-често сегрегирани.
  6. Сегрегирани са и румънците с повече от две деца. Обяснението за това е, че колкото повече деца има човек, толкова по-малко възможности за работа има, като работата се приема за много добра възможност за интеграция.

 

Горната и долната снимки са на паметника на емигрантите от Галиция в Негрейра, Испания.

Автор: Бойко Боев

Прочетете нашето изследване на българите в Лондон: Bulgarian Immigrants in London: A Community of Strength, However In The Shadows* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.