Къде е родена кралица Елизабет II?

Въпрос: Къде е родена кралицата Елизабет II?  

Отговор: В дома на баба си по майчина линия в лондонския квартал Мейфеър.

Кралица Елизабет се ражда не в дворец, защото при раждането си никой не предполага, че някога тя ще стане кралица, тъй като е трета по наследствен ред за британския престол. 

Кралицата е родена на 21 април 1926 г., но официално чества рождения си ден втората събота на юни. От над 260 г. всеки британски монарх чества рождения си ден на този ден чрез парад. 

Парадът е наречен Trooping the Colours (Парад на знамената), с участието на хиляди войници, стотици коне и музиканти по улиците на Лондон. (Тази година по случай 70-годишния юбилей от възкачването на престола на кралица Елизабет II тържествата ще продължат от 2 до 5 юни и ще включват множество събития.)

По майчина линия бабата и дядото на принцеса Елизабет Александра Мери са шотландските Граф и  Графиня на Стратмор и Кингхорн. Подобно на други аристократи, в Лондон те са имали къщи в кварталите Мейфеър и Белгравия (в близост до дворците Сейт Джеймс и Бъкингам).

Майката на Елизабет Лейди Елизабет Боулз-Лайън е отседнала в къщата на своята майка на номер 17 Брътън Стрийт в Мейфеър, когато се ражда дъщеря й. Тази улица се намира до площад Бъркли, който е на горната снимка. 

Къщата, в която е родена Елизабет,  е разрушена по време на Втората световна война. Днес на нейно място има друга сграда.

Върху сградата има табела, която казва, че там е била къщата на Графа и  Графиня на Стратмор и Кингхорн, в която е родена на 21 април 1926 г. Елизабет Александра Мери Уиндзор, която впоследствие става кралица Елизабет II. 

 

Любопитно е, че Елизабет Александра Мери Уиндзор носи името на майка си Елизабет, на пра-пра-баба си кралица Александра (съпруга на крал Едуард VII) и на баба си по бащина линия кралица Мери (съпруга на крал Джордж V). 

Когато през 1936 г. крал Едуърд VIII (единственият британски монарх, който е бил в България) абдикира, той е наследен на трона от брат си Херцога на Йорк, бащата на Елизабет. 

Това е преломен момент за малката Елизабет, защото животът й се променя завинаги. Тя трябва да изостави завинаги личната си свобода, за да олицетворява като монарх страната си и единството на британските нации. 

Тази година кралица Елизабет чества за 69 път Trooping the Colours (Парада на знамената) – официалния ден за празнуване на рождените дни на британските монарси.   

За Парада на знамената може да прочетете тук.

Автор на текста и снимките: Бойко Боев * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.