Сърцето на динята  в Лондон

Вероятно вече сте разбрали, че в Лондон ще гостува музикалният пърформанс, наречен „Сърцето на динята“ (Musical performance „The heart of the watermelon“).

Създатели и участници в пърформанса са Габриела Хаджикостова – вокал и Николай Иванов ОМ – синтетизатори, китара, тамбура, вокал, флейти, перкусия. Музиката и аранжиментът също са на Николай Иванов Ом

В албума са използвани текстове на Станислав Стратиев, Йордан Радичков, Керана Ангелова, Кристина Хаджипеткова, Радостина Ангелова и автентични наричания, пословици и поговорки.

Попитахме Габриела Хаджикостова и Николай Иванов ОМ за същността на пърформанса и дали можем да доведем наши приятели британци, които не говорят български език?

Габриела Хаджикостова : Да. Доведете ги непременно. „Сърцето на динята” е музикален проект, изкристализирал в окончателния си формат след няколкогодишните ни търсения с Николай Иванов ОМ. Пътищата ни в този глобален свят се преплетоха. В концерта са вградени автентични български песни, преплитам в музикалната тъкан много кратки текстове на български писатели, поговорки и пословици, с които импровизирам. Но сме подготвили превод на английски. Музиката на Николай носи елементи на джаза, оцветена е от госпел, електронни звуци, перкусии флейти, пиана и струни. Създаваме усещане за същността и сърцето на българина.

Подготвили сме се на края на концерта да подарим на всеки зрител по един аудио албум, който съдържа не само изпълнението ни на концерта, а и още много други музикални парчета. Защото вече имаме опит, че този концерт много дълбоко вълнува всички българи, които живеят в различните краища на света. И те искат да отнесат със себе си спомен от това вълнение.

Ще ви чакам!

Николай Иванов ОМ: След толкова много реализации (над 50 филма и 25 диска, хиляди концерта с хора от цял свят), се развих като композитор, който носи белези на глобалния артист – номад. Но в основата си остават балканските ми корени и тази симбиоза, съчетана със спиритуалността, която е неизменна вибрация на всичко, което правя, въздействат универсално. Музиката е универсален език и аз го знам от дълъг емпиричен опит. Свирил съм под Еверест, в саваната, в пустинята, в храмове и планини... На китарния куфар на един мой приятел пишеше: “Ние добре знаем, че музиката няма да спаси света, но сме длъжни всеки ден да опитваме“. И аз правя това. Обикновено някои от нашите концерти и спектакли с Габриела завършват в пълна тишина и това е истинският резултат… навътре, все по навътре!

 

На 21 и 22 февруари от 19 часа в Българския културен институт ще се състои музикалният пърформанс „Сърцето на динята“ (Musical performance „The heart of the watermelon“).

За безплатна регистрация за събитието натиснете тук

 

Прочетете повече за актрисата Габриела Хаджикостова тук

Прочетете повече за музиканта Николай Иванов ОМ тук

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.